Rensning av eget avlopp - Brf Lärkan

Go to content
Så här enkelt fixar du själv ett stopp i handfatet

Du upptäcker att vattnet i handfatet inte rinner ut som det ska.

Det du nu behöver är en vaskrensare (som föreningen eventuellt tillhandahåller eller som i annat fall kan köpas på exempelvis Clas Olsson för 29 kronor), en bit ståltråd (eller en virknål) och kanske också en bit vävtejp.


1. Ta fram vaskrensaren.
2. Tryck tummen mot avrinningshålet så att det inte kan komma in någon luft där,

eller ...

3. Tejpa för hålet ordentligt med en bit vävtejp.
4. Håll vaskrensaren över hela öppningen och pressa ner skaftet så att mittendelen av sugkoppen når ner till silen (öppningen) i botten på handfatet. Dra sedan uppåt så att det bildas ett undertyck som lyfter upp stoppet i röret en bit. Upprepa det här några gånger, lyft sedan bort sugkoppen och pröva om stoppet har lossnat så att vattnet rinner ut som det ska. Nio gånger av tio fungerar detta, och du har åter en bra avrinning i ditt handfat.

Men … Om avrinningen inte blir tillräckligt bra, trots dina ansträngningar här, är det bara att gå vidare till nästa steg. Har du en kommod med lådor under handfatet, måste du först ta bort lådorna, så att du kommer åt vattenlåset under handfatet. (Om du har otur, kan detta vara den svåraste delen av alla här. Varje kommodtillverkare verkar nämligen ha sitt eget system för lådstopp.)
5. Så här ser vattenlåset under handfatet ut. Du ska nu skruva bort skålen i botten på vattenetlåset. Ställ först en hink eller något annat under vattenlåset, där vattnet som nu finns i handfatet (och röret under) kan rinna ut.
6. Böj till en bit ståltrål som du kan använda för att dra ut det som orsakar stoppet. Forma ståltråden som en virknål (eller använd en vanlig virknål).7. Skruva nu av skålen (motsols om du ser det underifrån, alltså tummen på bilden i pilens riktning)
8. Så här ser det ofta ut inuti skålen.
9 Börja med att föra upp virknålen på utsidan av det inre röret och försök få tag i det som har fastnat där. Oftast är det ansamlingar av hårstrån, tvålrester och smuts av mer svårdefinierat slag.
10. Dra ut allt som du hittar. ”Fiska” även inne i det inre röret. När du tror att du är klar, kan du provspola lite försiktigt ner i hinken.
11. Skruva på skålen igen (medsols, alltså tummen på bilden i pilens riktning).
12. Spola och kontrollera noga att det är tätt nere vid vattenlåset, innan du sätter tillbaks de eventuella lådorna i din eventuella komod.

Enligt tillförlitlig statistik från Statistiska Centralbyrån klarar man av 96 % av alla stopp i handfat med hjälp av något av de två sätt som beskrivits här. Så lycka till.
Back to content